Glazba

ožujka 27, 2013

Umjesto da ovaj post naslovim 'Prijevod' i upustim se u žalopojku oko skorog deadlinea, ubacit ću ipak u cijelu priču šaku nota i pokoji violinski ključ i nastaviti pisati o blagotvornim utjecajima glazbe na novorođenče i, neizostavno, njegove ili njezine roditelje. Dok taj blagotvorni utjecaj još traje, za slučaj da se nešto u nadolazećim mjesecima promijeni. Moram pitati svog POŠTARA kad djeca prestaju reagirati na glazbu.

Da se nadovežem na prethodni post, ne mogu reći da ne volim što djeca neselektivno vole pjesmice. Jer ja zapravo volim pjevati, ali nije me baš lijepo slušati. I ne znam baš sve tekstove, a u onima koje znam više je rupa nego u ementaleru. Onom originalnom, ne onom iz Spara marke Budget, u njemu nema rupa. I onda tulim i tulim i tulim, a dijete me gleda s iskrenim divljenjem, i ja si mislim, šta ti je bezuvjetna ljubav.

Čini se da se seriozni i manje seriozni internetski izvori slažu: glazba je dobra za djecu. Nek se svira i pjeva, nije bitno što. I dobro da je tako, jer dan je dug, puno sati koje treba ispuniti slovima i notama, i lijepo što nismo žanrovski ograničeni. Prije nego što smo posegnuli za ekspresivnim dječjim pjesmicama koje uključuju spektar kreveljenja i gestikulacija - pjevamo sve osim onih ZEČJIH - slušali smo neke osnove, koje su se pokazale i kao učinkovite uspavanke. Dijete je najbolje reagiralo na rock'n'roll klasike pa top četiri definitivno drže Beatlesi....



Zatim Led Zeppelin:


Potom Gunsi vrlo simboličnog naslova:



I Elvis na kraju - mislim da joj bebač u podlozi šalje neke poruke jer svaki put kad gukanje počne, dodatno naćuli uši. Dakle, nije baš spavanje-friendly, ali je veliko veselje.




Ako vas ovakva vrsta glazbene terapije slash glazbenog odgoja zanima, zgodno je što pretraživanjem u bebi-ključu ubrzo skužite da gotovo nema stvari koja nije obrađena na lullaby-način - od Boba Marleyja do Radioheada, you name it. Ako vam favorit ipak nije belosvetska indie-pop-rock, sve-troje ili jedno-od-to-troje produkcija, već su vam miliji domaći izvođači, nema ničeg takvog na youtube tržištu, koliko znam, morat ćete sami isproducirati beba-verziju. Ja bih možda krenula od Maje Šuput ili Tajči, a za napredne Jasmin Stavros ili Jole. Možda san dođe i u tom obliku.



Kad smo već kod uspavanki, na jednom od svojih omiljenih blogova naišla sam na ZGODAN NARATIVNI NAČIN USPAVLJIVANJA. Preuzela sam Beatlese jer mi je baš nekako lijepo to I WILL, a kreativne pjesmopriče će ipak malo pričekati. Ili se preseliti u dnevnu, radije nego noćnu verziju.

You Might Also Like

4 komentari

  1. Volim tvoje postove u ovo doba. Spavanje je precijenjeno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja isto mislim. Odličan prijevod, kolegice :)

      Izbriši
  2. Moja sestra (petero djece, dva para blizanaca) ima majicu na kojoj piše: Schlafen wird überbewertet
    ne slažem se doduše, ali brate, koliko ja godina ne spavam ko čovjek, dobro još i funkcioniram...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja mogu potvrditi da je djecu najbolje uspavljivati na ovaj način...Samo ako glazba nije neka brza, jer onda proizvodi kontraefekt :D
    Glazba

    OdgovoriIzbriši

PRATITE ME NA FACEBOOKU

PRATITE ME NA INSTAGRAMU