Prijevod je paintbrush, nije copy-paste

studenoga 06, 2018

Dvije verzije prijevoda teksta o Marie Curie iz slikovnice Kate Pankhurst Fantastically Great Women Who Changed the World.






Prva je iz objavljenog hrvatskog izdanja Fantastično sjajne žene koje su promijenile svijet, u prijevodu Dine Morić Bošnjak (Profil), druga je moja.









(Objavljena verzija)

Pitanja, pitanja. Marie je imala toliko mnogo pitanja o znanosti.

Marie je potjecala iz siromašne obitelji u Poljskoj. Štedjela je i borila se da bi studirala znanost na Sveučilištu u Parizu u Francuskoj te je život posvetila pronalaženju odgovora koji bi svijetu omogućili liječenje ozbiljnih bolesti.

U Parizu je Mary pokazala zanimanje za novo zapanjujuće znanstveno otkriće - rendgenske zrake!

Očaravajuće! Hmmm, pitam se postoje li neke prirodne tvari koje zrače?

Njemački fizičar Wilhelm Röntgen još je 1895. godine prvi proučavao x-zrake (koje su kasnije po njemu nazvane rendgenske) . To su nevidljive zrake koje prolaze kroz čvrste tvari, recimo kroz naša tijela. Rendgenske su zrake jedna vrsta radijacije.

Marieino istraživanje nije se sastojalo samo od mućkanja i krčkanja te uzbudljivih eksplozija. Bilo je tu i puno promatranja i čekanja sve dok...

Opa! Otkrila sam dva potpuno nova elementa* - polonij i radij! Oba isijavaju neobične i nevidljive zrake. RADIOAKTIVNI* su. Hmmm. Pitam se je li ijedan od njih koristan.

(*Elementi: metali, minerali, tekućine i plinovi od kojih je svijet napravljen. Pronalazak novoga elementa vrlo je važna vijest!
*Radioaktivan: Marie je zaključila da su radioaktivne one tvari koje isijavaju zračenje. (Marie Curie prva je upotrijebila taj pojam.)

Daljnji eksperimenti otkrili su da je radij čudesan element - može se koristiti u liječenju ljudi koji boluju od raka.

Marie je 1903. i 1911. godine dobila najvažniju svjetsku nagradu - Nobelovu nagradu (za fiziku i kemiju). Jedina je žena kojoj je ta nagrada dodijeljena dva puta.

OPASNO ZRAČENJE

Marie je voljela spavati pored staklenke radija koja je blago sjajila. No nije shvatila da je to veoma opasno! Marie se vrlo često osjećala loše, a sada znamo da ju je zračenje trovalo.



(Verzija za kućnu uporabu)

Pitanja, pitanja. Marie je imala gomilu pitanja o znanosti.

Marie je rođena u siromašnoj obitelji u Poljskoj. Jedva je spajala kraj s krajem da prištedi za studij prirodnih znanosti na sveučilištu u Francuskoj, u Parizu. Cijeli je život posvetila istraživanjima koja su svijetu dala metode liječenja teških bolesti.

U Parizu se Mary zainteresirala za novo zapanjujuće znanstveno otkriće... Rendgenske zrake!

Fascinantno! Hmmm, pitam se postoje li u prirodi tvari koje zrače?

Rendgenske zrake prvi je put proučavao njemački fizičar Wilhelm Röntgen 1895. godine. To su nevidljive zrake koje prolaze kroz čvrste predmete, primjerice naša tijela. Rendgenske zrake vrsta su zračenja.

Marieino istraživanje nije se svodilo samo na praskanje, pucketanje i uzbudljive eksplozije. Bilo je tu mnogo promatranja i čekanja sve dok...

Ideš! Otkrila sam dva potpuno nova elementa* - polonij i radij! I jedan i drugi svijetle i odašilju čudno nevidljivo zračenje. Oni su RADIOAKTIVNI!** Hmmm. Pitam se je li ijedan koristan.

(*Elementi: metali, minerali, tekućine i plinovi od kojih je sastavljen svijet. Pronalazak novoga elementa velika je vijest!
**Radioaktivni: Marie je zaključila da su radioaktivne one tvari koje emitiraju zračenje. (Marie Curie bila je prva osoba koja je upotrijebila taj izraz.)

Daljnji eksperimenti otkrili su da radij ima ta čudesna svojstva - može se koristiti za liječenje oboljelih od raka.

Godine 1903. i 1911. Marie je dodijeljena najveća svjetska nagrada za znanost - Nobelova nagrada. Ona je jedina žena koja je tu nagradu dobila dvaput.

RIZIČNO ZRAČENJE

Marie je voljela spavati pored staklenke s radijem koja je nježno svijetlila. Nije ni slutila koliko je to opasno! Često joj je bilo mučno, a danas znamo da ju je zračenje trovalo.

You Might Also Like

0 komentari

PRATITE ME NA FACEBOOKU

PRATITE ME NA INSTAGRAMU